Bilar

En gammal vän

2013-07-04 10:03 #0 av: sissie

Det är en kul känsla när man hittar en gammal vän. Extra roligt när man får chansen att se den igen.

Min man har pratat mycket om att han en gång i tiden hade en Pontiac Firebird Esprit 75b. Egentligen en 76:a men det var samtidigt som en massa nya lagar om avgasrening som kom 76, så då fick den 75b som årsmodell. Min man hade den i slutet av 70-talet och några år in på 80-talet. Då hade han den som en vanlig bruksbil. Han hade den i sex år.

En dag förra våren så hittade han ett gammalt foto på den när den var ny. Regnumret syntes på bilden så vi kollade på Transportstyrelsens hemsida och fann att den fortfarande levde och att den dessutom var påställd och besiktigad. Det blev att kosta på sig ett SMS för att ta reda på vem, eller rättare sagt var i landet den bodde.

Informationen vi fick på SMS var bara ägarens namn men ingen adress. Jag satte mig ned ett par kvällar och sökte runt på internet. Efter några olika försök så hittade jag en video från en dragracingkörning. Det var väldigt kul och sökandet gick vidare. Jag kunde efter ett tag konstatera att bilen troligen höll till i norra delen av Stockholm. Så då var det ju inte så långt ifrån oss. Jag hade varit där ett par veckor tidigare och handlat.

Mera letande. Det visade sig att det jobbade en kille på Hansen Racing som hade samma namn som han som ägde bilen. Kunde det vara samma kille? Kanske.

Med ett foto på bilen i makens plånbok tog vi våran Trans AM och åkte dit. En resa som brukar ta en halvtimme kändes betydligt längre  denna gång. När vi kom fram så fick vi båda syn på något gult som stod på parkeringen. Stort och gult, men med en svart motorhuv. Vid lite närmare inspektion så såg vi att det var makens gamla bil. Det var svårt att få med sig maken in i butiken så att vi kunde träffa ägaren.


Det var en del folk i butiken så det vara bara ett ta en kölapp och vänta på vår tur. Det tog en stund och när det var vår tur så sa vi att vi ville gärna prata med Björn - som ägaren till bilen heter. Det var inga problem, vi behövde bara vänta en liten stund så att han blev klar med att ta betalt av en annan kund. 

Min make höll fram fotot och frågade om han visste vad det var för bil.

- Det är en Pontiac Firebird, fick han till svar.

- Vilken Firebird?

Björn tittade en extra gång på fotot och utbrister:

- Det är ju MIN BIL!!!!

Sen var isen bruten. Jag tror de snackade i flera timmar och gick igenom bilen från kofångare till kofångare. Firebirden hade varit med om en del i sitt liv. En gång hade den varit nedmonterad totalt, någon hade tänkt totalrenovera den, men pengar eller garageplatsbrist hade gjort att den sålts vidare. Nu stod den ihopskruvad, målad med "servalack och pensel", fått en betydligt större motor och även lustgas. Redo att kasta sig ut på dragracningbanorna. Originalhuven stod i garaget, och jag tror att även originalmotorn fanns kvar någonstans.

Så tack vare den gamla Firebirden har vi även varit iväg och tittat på dragracing. Man måste ju få se när makens före detta bil sätter av på banan.


Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2013-07-04 12:04 #1 av: [Mustangcab]

Vad roligt att läsa. Jag hade en Mutang 1968 års modell med en rak sexa som vi skulle renovera men det blev aldrig av så jag sålde den. Men tyvärr så tog jag inte regnumret.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-07-04 21:54 #2 av: sissie

Du har inget gammalt foto, eller gamla registreringbevis kvar? Ibland kan man ha ett kvitto med regnummer på.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2013-07-05 22:35 #3 av: [Mustangcab]


Ska gå igenom en del gamla foton som jag har liggande och se vad jag hitttar. Tack för tipset. Man blir så van vid att ha allting i datorn och det var några år sen jag gjorde mig av med den.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-07-12 23:01 #4 av: sissie

Hittar man bara nästan hela regnumret så kan man ju alltid testa sig fram siffra för siffra eller bokstav för bokstav. Det tar sin tid men är värt det.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2013-07-13 11:28 #5 av: sjöholm i hålan


Aropå återbördas till tidigare ägare

Jag köpte 1981 en Plymouth Barracuda -64 (akvariet) , vit med röd inrede , 273 med fyrväxlad manuell , tror jag gav 15 000 :- Var ju ingen som ville ha sånt "skit" på den tiden och den var pedantskött ... Skulle ha den läänge,trodde jag :-)

Körde en fredagsrunda i Helsingborg , stannar vid en korvmoj ..Köper det jag ska,och ser ett äldre par tittar på bilen .. Då frågar gubben rakt ut:

Har du gjort iordning vänster sida i motorrum ????? Vaaaa ??

Till saken hör att på vänster sida var en extrem ful bättring gjord insida under huven ...Och jag tyckte det hörde till bilen själ och historia

Så jag öppnar huven och visar att så var inte fallet.

Fick förklarat att denna bil köpte dom dagen innan dom gifte sej !

Kvällen slutade med att jag tog taxi hem och dom körde "sin" Barracuda hem .. Såg 2007 en annons på penselmålad Barracuda med slotmags (usch) och numret , jaaaa var ju "min" bil .. Idag står hon inne i garaget helt nerplockad , renoverad , nylackat och monteringsklar . Så till nästa sommar får "Forslundaren" konkurrens :-)

Foton kommer med tiden på den vita skönheten... Ps.....Slotmagsen var det första som åkte av och omgående på tippen

Anmäl
2013-07-13 18:05 #6 av: sissie

Oj, vilken historia! Det är härligt när bilar får en alldeles egen historia. De blir något och inte bara en bil i mängden. Du får gärna bombadera med foton på henne och det går med renoveringen. Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl