Annons:
Etikettträffar
Läst 5234 ggr
sissie
2013-06-30, 10:28

Dragway på nära håll

Dragway är en motorsport som det är drag i och det finns flera banor runt om i Sverige där man kan se dragway. Kjula Dragway är en av dess platser och håller till på Eskilstuna flygplats. Kjula lockar många att komma och titta på både dragway och på alla de utställda bilarna.

Kjula Dragway hör hemma på Eskilstuna flygplats. Mitt ute i skogen strax utanför Eskilstuna i slutet av en slingrande grusväg, öppnar sig stora gräsfält intill den start och landningsbana där själva tävlingen körs. Det är flera klasser med varierande typer av bilar som försöker köra så fort de kan på den drygt 400 meter långa banan.

Speakern presenterar varje enskild bil och dess förare till ljudet av vrålande motorer.

Pontiac GTO, Trans AM och Camaros är populära bilar att använda till dragracing, men även är och annan pilsnabb Opel gav sig ut på banan. Vilken bil som helst kan byggas om till dragracingbil, men bakhjulsdrivna bilar är att föredra. Populärast är de klassiska amerikanska bilarna, men även BMW är populära.

Kjula Dragway startades av Rod'n Kustom 2006. Då med bara ett par tävlingar, men har vuxit ut till att omfatta åtta klasser och flera tävlingstillfällen varje sommar. Samtidigt så hår det också varit ett stort antal utställningsbilar på plats på de grönområden som finns runt banan. I år genomförs också Parkinglot Battle, där det varje gång utses en vinnare bland utställningsbilarna.

Opel Kadett lägger en fin rökridå

Burnouts är en viktig del av tävlingen. Det är inte bara för skojs skull som förarna bränner gummi innan start. En burnout värmer upp däcken så de blir klibbiga och fäster bättre på underlaget. Ju bättre grepp desto fler hästan kommer ner i marken och det blir bättre driv i starten. 

Motorcyklar används också i dragracing, men där är det svårare att se vilka cyklar som används. De är kraftigt ombyggda. Det är betydligt svårare att göra en snygg burnout med motorcykel då de bara har ett bakdäck att spinna. Men det finns andra sätt att lägga en rökridå med.

Liten domkraft har fått stort jobb

Under en tävling händer det att en bil går sönder ute på banan. Ibland måste saneringsteamet ut och sanera från utspilld olja. Det tar sin tid så då kan man passa på att gå runt i depån och titta hur bilarna ser ut under skalet. Det skruvars febrilt för att få ut mer effekt ur bilen. Eller mindre för den delen också. Det är inte alltid det bästa att få ut max ur motorn. Man ska få ner kraften i backen också och inte stå och spinna.

Juniorer på banan

På Kjula har även juniorerna sitt eget race. I små dragsters susar de fram över banan. Framtidens dragracningförare som just nu bara är runt 10-12 år, men så fort de har åldern inne kanske kan ses ute på de större internationella tävlingarna. Kör så det ryker gör de i alla fall. 

Parkinglot Battle är en nystartad tävling för utställningsbilarna. Varje tävlingshelg har sitt tema, men alla utställningsbilar kommer in. Denna gång var det Customtema. En bil utses till vinnare av en dommergrupp, och går vidare till finalen den 21 september.

Jå packa picknickkorgen med dricka och mackor, hoppa in i bilen och kör till Kjula för en heldagsupplevelse med motorvrål och snygga bilar.

Medtag hörselskydd till barnen. Det låter en hel del.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Leo
2013-06-30, 15:45
#1

om man bara hade haft råd. Tyvärr är det en sport som kräver sin tribut i plånboken😕. Men attans roligt 😂

Leo värd på Motorcykel i fokus 

sissie
2013-06-30, 16:07
#2

Fler bilder från denna dag med dragway hittar du på:

Http://bilar.vitahaxan.se

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

[daytona]
2013-07-02, 20:45
#3

Dragracing heter väl det ;)

[Mustangcab]
2013-07-03, 07:01
#4

# 4 Om du läser artikeln så ser du att ordet dragracing används😃

[daytona]
2013-07-03, 11:14
#5

"Dragway är en motorsport som det är drag i och det finns flera banor runt om i Sverige där man kan se dragway."
😃

Dragracing används en gång ja, i sammanhanget mc 😉
Dragway är ju liksom namnet på själva banan.
Tycker iaf rätt ska va rätt Tyst

sissie
2013-07-03, 22:06
#6

Jajaa. Det är lätt att blanda ihop när man inte är helt insatt i det utan bara är en glad bilälskare som gillar fart. Men man lär sig mer och mer.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
[daytona]
2013-07-03, 22:35
#7

Vem älskar inte fart ? ;)

Hoppas kunna köra på Speed week 12-14 juli på Tierp Arena. (bara test´n´tune dock)

Förresten, Bra artikel du skrivit tycker jag!! *tummen upp*

/marie "flisa"

sissie
2013-07-04, 09:17
#8

Tackar! Jag har bara varit och tittat två gånger på Kjula. Mest för att se gubbens gamla bil köra. Och det är riktigt kul att se på.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

[Borttaget]
[Borttaget]
2018-11-23, 08:30
#9

Inlägget är borttaget

Upp till toppen
Annons: